Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

FELHÍVÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSRE - COVID-19

Kókai Tamás, a LibAirator sóterápiás készülék feltalálója és gyártója. Ez az írás "work-in-progress", azaz folyamatosan változik, illetve bővül.

 

A LibAirator légúti problémák megelőzésében és tüneteinek enyhítésében eredményesen alkalmazott készülék, amelynek hatása az általa létrehozott és a használó közvetlen környezetébe kibocsátott nanométeres sórészecskék belélegzésén alapul. Hatásmechanizmusa alapján alkalmas lehet a koronavírus-fertőzés következtében létrejövő súlyos légúti állapot megelőzésére. A LibAirator I. osztályba sorolt orvostechnikai eszköz (HU/CA01/12001/2018), európai szabadalom (EP3240530), 2018 óta van piacon. Még bizonyításra vár, hogy a LibAirator használatával jelentősen csökkenthető-e a súlyos légúti állapot kockázata COVID-19 megbetegedés esetén. 

 

A COVID-19 által leginkább érintett csoportok közös jellemzője - többek között - a mukociliáris tisztulás elégtelensége. Ha elégtelen az öntisztulás, a fertőzés gyorsan a légutak mélyére jut, védekezési sokk ("citokin vihar") alakul ki, a hirtelen keletkező sok váladék eltávolítására pedig nincs elég kapacitás. A hirtelen szétterjedő fertőzés a legrosszabb esetben tönkre is teszi a mukociliáris tisztulásért felelős csillós hám csillóit és tönkreteszi a szurfaktáns-termelést is. A koronavírusos légúti megbetegedések fékentartásának egyik kulcstényezője a váladékürítés egészséges szintjének helyreállítása lehet, ami a LibAiratorral szerzett, az egyéb légúti megbetegedésekkel kapcsolatos pozitív tapasztalatok jelentős részének hátterében is valószínűleg áll. (A témához kapcsolódóan aktív nemzetközi párbeszéd folyik szakemberek között a külsődleges szurfaktánsok alkalmazásának lehetőségéről a koronavírusos betegek kezelésében. A LibAirator kifejlesztése során jutottam arra a következtetésre, hogy az általa a légutak felületére juttatott NaCl részben külsődleges szurfaktánsként, pontosabban a meglévő szurfaktáns réteg "foltozójaként" viselkedik. Ennek részletes magyarázatául a következő cikk szolgálhat: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1303338/)

A másik fontos tényező a só antivirális hatása, ami az ELVIS (Edinburgh & Lothians Viral Intervention Study) jóvoltából igazolt: https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3.pdf, és elméletileg is megalapozott: https://www.nature.com/articles/s41598-018-31936-y.pdf. E klinikai vizsgálatban csak sós gargarizálást és sós orröblítést alkalmaztak, de így is szignifikáns csökkenést tapasztaltak az influenzás megbetegedések terén. A LibAirator által létrehozott száraz “sóköd” a légutak és a melléküregek egészét eléri, így feltételezhető, hogy az ELVIS-vizsgálatban tapasztaltaknál is jobb eredményeket lehet vele elérni. Fertőzéses légúti megbetegedésekre vonatkozó kérdőíves felmérésünk (lásd később) alátamasztja a feltételezést. Objektívnek tekinthető további alátámasztó adat, hogy a használói visszajelzések szerint óvodások körében jellemzően felére-harmadára csökken a légúti megbetegedéssel otthon töltött napok száma.

A harmadik terület, amelyben az inhalált nanorészecskés NaCl szintén szerepet játszhat, az ACE2-szint csökkentése. A SARS-CoV-2  támadási felületének tekintett ACE2 szintje csökkenthető a NaCl által: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bi035268s (ez nem szabadon hozzáférhető, a releváns információ megtalálható ebben a cikkben is: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.0000215588.38536.30), valamint https://academic.oup.com/ndt/article/27/5/1793/1842521. Vizsgálandó feltételezés, hogy a légutak felszínén topikusan alkalmazva is eléri a leírt hatást.

 

Hipotézisünk az, hogy a LibAirator által biztosított só-nanorészecskés sóterápia biztosíthat olyan kombinált hatást, amely által a SARS-CoV-2 által okozott légúti megbetegedés súlyossága legfeljebb egy átlagos influenza-fertőzés szintjére csökken:

- A mukociliáris tisztulás javítása által lelassítja a fertőzés sebességét, így időt hagy a szervezetnek, hogy felépítse a védekezést "citokin vihar" nélkül
- Ugyanennek köszönhetően biztosítja a “csata” melléktermékeinek folyamatos elszállítását
- Az alveoláris régióban segíthet a szurfaktáns-hiány megelőzésében a meglévő szurfaktáns réteg "befoltozásával"

- Antivirális hatást fejt ki, csökkentve a fertőzés esélyét
- ACE2 blokkoló hatást fejt ki, csökkentve a fertőzés esélyét.

Az ilyen módon kontrolláltan megbetegedettek egyben immunitást is tudnának szerezni az vírus aktuális változatával szemben, ráadásul a terápia más fertőzéses légúti megbetegedések enyhítésére és megelőzésére is alkalmazható lenne.

 

Az elmélet alátámasztására 2020. márciusában légúti fertőzésekkel kapcsolatos célzott online kérdőív kitöltését kértük használóktól, hogy kiderüljön, a LibAirator használatával a szokásoshoz képest hogyan változott a fertőzéses légúti megbetegedések gyakorisága és lefolyása. 108 használó töltötte ki eddig a kérdőívet, az eredmények röviden összefoglalva: 

Tapasztalt változás az általános, de releváns légúti problémák terén:

  • Váladékürítés: egyértelmű javulás a döntő többségnél, korlátozottan előíráskövető használat mellett is. (Ez intenzív használat mellett rövid idő alatt jelentősen fokozható.)
  • Száraz köhögés: a döntő többségénél sokkal ritkább lett vagy teljesen elmúlt.
  • Légúti allergia: a döntő többségnél sokkal ritkábbak lettek a tünetek vagy teljesen elmúltak.

Változás a vírusos légúti fertőzések terén:

  • Náthás / megfázásos tünetek: a többségnél ritkábbak vagy sokkal ritkábban lettek, illetve teljesen elmúltak. 
  • Influenza: az érintettek többsége betegségmentes időszakról, illetve pozitív változásról számolt be. Mivel a készülék alig több mint 2 éve van piacon és az influenza nem mindennapos megbetegedés, így nagyobb a bizonytalanság, nehezebb a korábbiakkal való összehasonlítás.
  • Krupp: Nem a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett korcsoportokat érinti, de mivel vírusos eredetű, erre is rákérdeztünk 14 éves kor alatt. Kicsi a minta, de a többségnél teljesen elmúltak vagy ritkábban lettek a tünetek.
  • Koronavírus: A kérdőívet kitöltők között diagnosztizált koronavírus-fertőzött nem volt. Akik a “Talán” ill. “Nem tudom” választ adták, az átlagos influenzához képest “Nem tudom” ill. “Súlyosabb”, de nem “Sokkal súlyosabb” tünetekről számoltak be. 

Az első és eddigi egyetlen (és így csak anekdotikus), igazolt koronavírusos betegektől származó visszajelzés üzenetként érkezett az Egyesült Államokból (NY): (fordítás angolból) „Egyre jobban vagyunk, de ez egy nagyon lassú folyamat. Minden nap új és más tüneteket tapasztalok. Most rettenetes fejfájással és hányással küzdök. Az igazán félelmetes tünet, amelyet én nem tapasztalok, a légzési nehézség, és azt hiszem, hogy a Libairator valószínűleg hozzájárul ehhez. Amióta megérkeztek [a készülékek], folyamatosan használjuk őket, a te utasításaid alapján, és szerencsére egyikünk sem tapasztal mellkasi szorítást vagy kapkod levegő után. És ez nagy megkönnyebbülés, és távol tartott minket a kórháztól (nincs bizonyítékom - csak a véleményem).”

A részletes kérdőíves eredmények a lenti linkre kattintva olvashatók. 

 

Érdemes lenne a LibAiratort olyan feltételek között tesztelni, amely az alkalmasságának egyértelmű megítélését lehetővé teszi. Fontos kiemelni, hogy a készülék karnyújtásnyi távolságon belülről való alkalmazásra készült, körülbelül annyi levegőt mozgat, mint az emberi légzés, így nem jelent reális kockázatot a fertőzés intézményen belüli továbbterjedése tekintetében. Ha a feltételezett hatás igazolást nyer, a készüléket különösen olyan helyeken lehetne alkalmazni, ahol sokan vannak a veszélyeztetett csoportok tagjai közül, illetve ahol légúti fertőzés veszélye állandó probléma, például kórházakban és idősotthonokban.

E célból kérem az együttműködést. Készséggel állok rendelkezésre a covid-19@libairator.com email-címen. E szöveg és a statisztika angol nyelvű változata elérhető ITT

 

Részletes kérdőíves eredmények: ITT.

 

További kapcsolódó cikkek (angol nyelven): 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4116422/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4867354/

https://www.karger.com/Article/Fulltext/348398

https://www.scientificamerican.com/article/smoking-or-vaping-may-increase-the-risk-of-a-severe-coronavirus-infection1/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-08/coronavirus-nears-fatal-tipping-point-when-lungs-are-inflamed