Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

FELHÍVÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSRE / KLINIKAI VIZSGÁLATRA - COVID-19

Kókai Tamás, a LibAirator sóterápiás készülék feltalálója. Ez az írás "work-in-progress", azaz rendszeresen frissül. Legutóbbi frissítés: 2020.11.24. Kapcsolatfelvétel: covid-19@libairator.com

 

ABSZTRAKT

Az inhalált NaCl (konyhasó) segíthet a SARS-Cov-2 koronavírus fertőzés megelőzésében és a légúti tünetek enyhítésében:

 • In vivo igazolt, hogy az emelkedett sejten kívüli NaCl koncentráció akár 60 százalékkal csökkenti a sejtek ACE2-expresszióját. Általános vélekedés szerint az ACE2 a SARS-CoV2 kötődési pontja. 

 • Szoros összefüggés mutatkozik a szérum Na+-szint mediántól való negatív eltérése és a megbetegedés súlyossága között. 

 • In vitro igazolt, hogy az emelkedett sejten kívüli NaCl koncentráció közel 100 százalékosan blokkolhatja a sejten belüli vírusreplikációt

 • A használói tapasztalatok alapján igazolt, hogy az inhalált NaCl segíti a váladékürítést.

Feltételezhető, hogy az inhalált NaCl csökkenti a légúti hámsejtek ACE-2 expresszióját, gátolva a vírus kötődését, valamint blokkolni képes a megfertőződött sejteken belüli vírusreplikációt. A javuló váladékürítés segít mind a fertőzés megelőzésében, mind az enyhébb kórlefolyásban. Az alátámasztó adatok klinikai vizsgálatot indokolnak. 

Kapcsolódó következtetés, hogy érdemes lehet a koronavírus-járvány idejére - az egyéni kockázatok mérlegelése és megfelelő kontroll mellett - 142-145(147) mmol/L-ben meghatározni és széles körben kommunikálni a COVID-19 megelőzés szempontjából is kívánatos szérum Na+-szintet, és javasolni a sószegény diéta felfüggesztését. Ez a tartomány az egészségesnek tekintett tartomány felső szegmense, így nem jelent számottevő egészségi kockázatot. Ehhez kapcsolódóan, legalább munkahipotézis jelleggel hiponatrémiaként kellene tekinteni a 141 mmol/l alatti szérum Na+ értékekre.

További feltételezés, hogy a hosszantartó, nagy erőfeszítéssel és izzadással járó sportolás következtében létrejövő (időleges) sóhiány és az ennek következtében lecsökkenő szérum Na+-szint az alapvető oka annak, hogy élsportolók meglepően magas számban fertőződnek meg. A túlsúlyos betegek esetében is az alacsony szérum Na+-szint lehet a megbetegedés egyik legfontosabb oka, több tényező, köztük az izzadás és vizelettel való magas nátrium-ürítés eredményeként.

 

ÉRDEKELTSÉG

A szerző az általa feltalált és fejlesztett - a célra indokolhatóan legalkalmasabb - száraz só-nanorészecskéket létrehozó sóterápiás készülékkel, a LibAirator-ral  szerzett tapasztalatokra hivatkozik és alkalmazását javasolja, de bárhol rendelkezésre álló alternatívaként egy egyszerű, könnyen elkészíthető és alkalmazható, az ismert nedves aeroszolos megoldásoknál hatékonyabb és a potenciális vírushordozást tekintve azoknál sokkal biztonságosabb, klinikai környezetben is alkalmazható megoldást is kínál.

 

ALKALMAZOTT ESZKÖZ ÉS MÓDSZER

A LibAirator légúti problémák megelőzésében és a tünetek enyhítésében eredményesen alkalmazott készülék. Hatása az általa a használó közvetlen környezetébe kibocsátott, kb. 1 nanométer méretű száraz sórészecskék belégzésén alapul. A LibAirator I. osztályba sorolt orvostechnikai eszköz (OGYÉI HU/CA01/12001/2018), európai szabadalom (EP3240530), az Egyesült Államokban szabadalmi eljárás alatt áll, 2018 óta van piacon, közel 10 000 használóval. A készülék működése nem hagyományos nedves porlasztáson alapul, így vírushordozási kockázata a kibocsátott részecskéknek nincs. Csak természetes be- és kilégzést igényel; kevesebb levegőt mozgat, mint az emberi légzés (315 liter /óra), így a környező levegő klinikai környezetben történő mozgatása miatti esetleges aggályok nem megalapozottak. A készülék bemeneti oldala a készülék belső kontaminációjának kizárása céljából HEPA szűrővel hermetikusan lefedhető. Hatása a készüléktől való távolságtól függvényében változik. A készüléket hétköznapi használat során karnyújtásnyi távolságon belül kell elhelyezni, a tipikus használati időtartam napi 8 óra. Kiegészítésként akár 30 percig tartó egészen közelről való intenzív használat (lökésterápia) is javasolt, szükség szerint. A később hivatkozott, a NaCl-oldat sejten belüli SARS-CoV-2 vírusreplikációt csökkentő / blokkokoló hatását leíró tanulmány eredményeinek alapján ez a lökésterápia különösen eredményes lehet.

 

A SZÉLES KÖRBEN AZONNAL ALKALMAZHATÓ ALTERNATÍV ESZKÖZ ÉS MÓDSZER

Az eszköz egy orr alá tartott vagy az orr alá egy fül feletti pánttal rögzített kisméretű tárolóedény (otthon is elkészíthető változata például egy oválisra torzított üdítőitalos kupak), amely nedvszívó anyagba csomagolt sószemcséket tartalmaz. Ezt az első használat előtt néhány csepp vízzel be kell nedvesíteni, hogy a későbbiekben egyetlen sós tömbként viselkedjen. A sót (tartalmazó zsákocskát) a ki- és belégzés ciklikusan nedvesíti majd deszorbeálja, ennek eredményeként a belégzett levegőt sóval dúsítva. A dózis a Holt-tengerben nyakig ülő fürdőzőt érő dózishoz hasonlítható, ezért biztonságosnak tekinthető. Az eszköz szabadalmi eljárás alatt áll és forgalomba is kerül, de az ötlet nem kereskedelmi célra, nem ipari eszközökkel való elkészítésre szabadon használható. Javasolt alkalmazás: napi legalább 3x60 perc vagy 6x30 perc lökésterápiás alkalmazás; további fenntartó alkalmazás a tapasztalt hatás függvényében. (A felköhögött váladék íze legyen legalább olyan sós, mint egy 1,5%-os sóoldaté).

 

EDDIGI KUTATÁSI EREDMÉNYEK

 1. A NaCl antivirális hatással rendelkezik a légutakban, ami az ELVIS (Edinburgh & Lothians Viral Intervention Study (Ramalingam et al, Sci Rep 9, 1015 (2019)) által igazolt , és elméletileg is megalapozott:  Ramalingam et al., Sci Rep 8, 13630 (2018). E klinikai vizsgálatban csak rendszeres sós gargarizálást és sós orröblítést alkalmaztak, de így is szignifikáns változást tapasztaltak a vírusok okozta felső légúti megbetegedések terén a kontrollcsoporthoz képest: 1,9 nappal rövidebb felépülés, 36% százalékkal alacsonyabb OTC gyógyszerhasználat. További tapasztalat volt, hogy az azonos háztartásban élők 35 százalékkal kisebb eséllyel fertőződtek meg, tehát az antivirális hatás kifelé is érvényesül. A vizsgálat során gyűjtött minták adatait 2020-ban újraelemezve az derült ki, hogy a közönséges náthát okozó koronavírusok által fertőzöttek átlagosan 2,5 nappal hamarabb gyógyultak fel (5,6 nap 8,1 nap helyett). Ennek alapján a szerzők szükségesnek látták a vizsgálat mielőbbi megismétlését, COVID-19-re fókuszálva: Ramalingam et al., J Glob Health. 2020, amely megkezdődött. Mivel a LibAirator által kibocsátott száraz só-nanorészecskék a légutak és a melléküregek egészét elérik, feltételezhető, hogy a készülék használatával az ELVIS-vizsgálatban tapasztaltaknál is jobb eredményeket lehet elérni. Fertőzéses légúti megbetegedésekre vonatkozó kérdőíves felmérésünk (ld. később) összhangban van a feltételezéssel. Objektívnek tekinthető további alátámasztó adat, hogy LibAirator használói visszajelzések szerint óvodások körében jellemzően felére-harmadára csökken a légúti megbetegedéssel otthon töltött napok száma.
   

 2. Rafael et al., bioRxiv, 2020 részletesen bemutatja, a NaCl hogyan csökkenti in vitro a SARS-Cov2 vírus sejten belüli replikációját a sejten kívüli sókoncentráció függvényében. 0,8%-os koncentráció felett számottevően csökken a sejten belüli vírusreplikáció, 1,5%-os koncentráció pedig gyakorlatilag blokkolja azt. Ez a koncentráció inhalált NaCl alkalmazásával feltételezhetően létrehozható a légutak felszínén. A cikk alapján a rendszeresen ismételt lökésterápia tűnik a legalkalmasabbnak a vírusreplikáció blokkolása céljából, tekintve, hogy egy magas koncentrációjú löket egy napig tartó depolarizációt okoz a légúti hámsejtekben, vélhetően szoros összefüggésben a vírusreplikáció-blokkolással. A szerzők szerint az inhalált NaCl megelőzésre és terápiára is alkalmas lehet, ezért szükségesnek tartják klinikai vizsgálat lefolytatását.
   

 3. Az inhalált NaCl alkalmas lehet a légúti hámsejtek ACE2-expressziójának csökkentésére, csökkentve a megfertőződés esélyét és sebességét. A SARS-CoV-2  támadási felületének tekintett ACE2 expressziója csökkenthető a NaCl által, vesében in vivo is igazoltan: Guy et al, Biochemistry 2003Elased et al., Hypertension, 2006Bernardi et al., Nephrology Dialysis Transplantation, 2012. Ez utóbbi vizsgálatban az 1,2% sót tartalmazó diéta hatására a kísérleti állatok ACE2 génexpressziója 60%-kal csökkent a glomerulusokban. A fent hivatkozott Rafael et al., bioRxiv, 2020 tanulmány diszkussziója részletesen taglalja a vese és a tüdő közötti releváns hasonlatosságokat, aminek alapján feltételezhető, hogy a hatás a légutak hámsejtjei esetében is hasonló.
   

 4. Nagyon erős negatív korreláció tapasztalható a betegfelvételkor mért szérum Na+-szint és a megbetegedés súlyossága között, Yi Luo et al., medRxiv, 2020 több ezer kínai és több mint kétezer amerikai beteg adatainak elemzésével készült kutatása szerint. Az ionok közül egyedül a Na+-nál volt kiugró a (negatív) korreláció. Különösen szembetűnő az összefüggés, ha nem egy-egy régió átlagolt adatait, hanem egy-egy intézmény adatait vizsgáljuk, tehát ahol a laboreredmények valószínűsíthetően azonos körülmények között készültek.
  Egy jellemző adatsor:
  - A legsúlyosabb állapotba kerülő betegek betegfelvételkori szérum nátrium szintje átlagosan 137 mmol/L vagy az alatti
  - a középsúlyosan megbetegedőké átlagosan 138,7 mmol/L
  - az enyhe lefolyásúaké átlagosan 140,8 mmol/L
  - miközben az egészséges átlag 142 mmol/L.

  Felmerülhet, hogy az alacsony Na+-szint a betegség következménye, de a szerzők szerint ez nem valószínű, és sokkal inkább a sószegény diétával, illetve az életkorral tartják összefüggőnek. A betegség súlyosságával való szoros összefüggést a só(hiány) ACE-2 expresszióra gyakorolt hatásának tulajdonítják. A szerzők szerint a feltárt összefüggések alapul szolgálhatnak új COVID-19 prevenciós és a terápiás eljárások kidolgozásához.

  Post et al., EJIM, 2020 májusi véleménycikkükben megfontolásra javasolják a sóbevitel növelését a tünetek jelentkezésekor és a sószegény diéta szüneteltetését a COVID-19 járvány idejére, majd szeptemberben több adat, főleg a jelen írásban hivatkozottak birtokában ismét felhívják erre a figyelmet, és a sóbevitel növelését javasolják rögtön a kezelés megkezdésekor, ellentétben a közkeletű diétás ajánlásokkal: Post et al., VirusRes, 2020.

  Számos más publikáció is foglalkozik a súlyos vs. nem súlyos koronavírus-megbetegedés és az elektrolitszintek közötti összefüggés témájával, de a tapasztalt szisztematikus eltérés kapcsán inkább csak azzal következtetéssel, hogy érdemes odafigyelni az elektrolitszintekre, mint például Lippi et al., Ann. Clin. Biochem., 2020. E tanulmány 36 tanulmány adatainak összegzéseként, a torzító hatásokra is tesztelve –0.91 mmol/L [95% CI: –1.33 to –0.50 mmol/L] WMD értéket kapott a súlyos vs. nem súlyos esetek összehasonlításával. Az adatokat elemezve feltűnő, hogy a 142 mmol/L medián feletti értékkel alig akadt súlyos állapotba kerülő beteg. Más elektrolitok esetében nem találunk ilyen erős összefüggést.

  A fentiek összegzéseként feltételezhető, hogy a sóbevitel ésszerű növelésével, és ezáltal a szérum Na+-nak mindössze legalább az egészséges átlagnak megfelelő 142 mmol/L-re történő emelésével egy jelentős potenciális kockázati tényezőt lehetne kiiktatni. Ennek kockázata népességi szinten elenyésző: statisztikailag éppen a túl alacsony szérum Na+-szintű betegek ellátásának költsége jóval magasabb, mint a túl magas szérum Na+-szintűeké (Shea et al., J Am Soc Nephrol. 2008Corona et al., AJM, 2016).

  A témához kapcsolódó feltételezés, hogy az alacsony Na+-szint áll a nagy, tartós megterhelést jelentő sportot űző élsportolók, különösen atléták körében tapasztalható gyakori, meglepően súlyos COVID-19 megbetegedések hátterében is. Ismert, hogy az órákon át tartó erős megterhelés miatti izzadás súlyos Na+-esést tud okozni (, és ezzel gyakorlatilag ajtót nyitni a vírusfertőzésnek). A jelenségnek neve is van: Exercise Associated Hyponatremia (EAH). A másik szélsőség a talán leginkább veszélyeztetett túlsúlyos emberek, akiknél jellemző a vizelet általi fokozott sóvesztés és az izzadás okozta alacsony Na+-szint, a kockázatot pedig fokozza a zsírszövet magas fokú ACE2-expressziója. A túlzott vízfogyasztás is kockázati tényező lehet.
   

 5. A mukociliáris tisztulás a légutak első számú vírusellenes védelmi mechanizmusa (Li et al., FEBS J., 2020). Ha elégtelen a tisztulás, a fertőzés könnyebben a légutak mélyére jut. A fertőzés a legrosszabb esetben tönkre is teszi a mukociliáris tisztulásért felelős csillós hám csillóit (Li et al., FEBS J., 2020) és 2. típusú pneumociták általi szurfaktáns-termelést (Mason, AJP-Lung, 2020), ezért különösen fontos lehet a keletkező váladék, mindenekelőtt az alveoláris régióban felgyülemlő hialuronsav-alapú hidrogél Garvin et al., eLIfe, 2020Hellman et al., J. of Biochem., 2020 eltávolításának segítése.

  A koronavírusos légúti megbetegedés elkerülésének és fékentartásának egyik fontos tényezője a váladékürítés javítása lehet. Feltételezhetően ez áll a LibAiratorral szerzett, az egyéb légúti megbetegedésekkel kapcsolatos pozitív tapasztalatok jelentős részének hátterében is. A LibAirator kifejlesztése során születetett következtetés*, hogy az általa a légutak felületére juttatott NaCl valószínűleg részben a szurfaktáns réteg "foltozójaként" viselkedik. Ennek magyarázata az lehet, hogy egy-egy Na+-ion átlagosan 3 lipid karbonil oxigénjéhez kötődik erős kötéssel, nagyobb összefüggő lipidcsoportokat létrehozva (Böckmann et al., Biophys. J., 2003). E "szurfaktáns-foltozó" hatásnak a mukociliáris tisztulás javítása mellett az alveoláris szurfaktánshiány megelőzésében lehet kiemelt szerepe súlyos (ARDS) esetekben.

 

KÉRDŐÍVES KUTATÁSI EREDMÉNYEK

A LibAirator potenciális alkalmasságának alátámasztására 2020. márciusában légúti fertőzésekkel kapcsolatos célzott online kérdőív kitöltését kértük használóktól, hogy kiderüljön, a készülék hatására a szokásoshoz képest hogyan változott a fertőzéses légúti megbetegedések gyakorisága és lefolyása. A feldolgozott első 108 válasz röviden összefoglalva: 

Változás az általános, de releváns légúti problémák terén:

 • Váladékürítés: 28,7% “Sokkal könnyebb lett”, 36,1% “Könnyebb lett”. korlátozottan előíráskövető használat mellett is. A pozitív változás részaránya összességében kb. 80% lehet, mert sajnos nem szerepelt “Nem vagyok érintett” válaszlehetőség. (A hatás  intenzív használat mellett rövid idő alatt tovább fokozható.)

 • Száraz köhögés: 10,7% “Teljesen elmúlt”, 34,7% “Sokkal ritkább lett”, 29,3% “Ritkább lett”. A pozitív változás részaránya 74,7%.

 • Légúti allergiás tünetek: 4,8% “Teljesen elmúltak”, 39,7% “Sokkal ritkábbak lettek”, 25,4% “Ritkábbak lettek”. A pozitív változás részaránya 69,9%. A tünetek időtartamát és súlyosságát illetően is hasonló pozitív változásról számoltak be.

Változás a vírusos légúti fertőzések terén:

 • Náthás / megfázásos tünetek: 5,3% “Teljesen elmúltak”, 29,8% “Sokkal ritkábbak lettek”, 37,2% “Ritkábbak lettek”.  A pozitív változás részaránya 72,3%. A tünetek időtartamát és súlyosságát illetően is hasonló pozitív változásról számoltak be.

 • Influenzás tünetek: 33,3% “Azóta nem voltak”, 13,7% “Sokkal ritkábbak lettek”, 17,6% “Ritkábbak lettek”. A pozitív változás részaránya 64,6%. A tünetek időtartamát és súlyosságát illetően is pozitív változásról számoltak be. Mivel a készülék alig több mint 2 éve van piacon és az influenza nem mindennapos megbetegedés, így nagyobb a bizonytalanság, nehezebb a korábbiakkal való összehasonlítás.

 • Krupp: Nem a koronavírus szempontjából leginkább veszélyeztetett korcsoportokat érinti, de mivel vírusos eredetű, erre is rákérdeztünk 14 éves kor alatt. Kicsi a minta, de a döntő többségnél teljesen elmúltak vagy ritkábban lettek a tünetek.  A tünetek időtartamát és súlyosságát illetően is hasonló pozitív változásról számoltak be.

 • COVID-19: A kérdőívet (2020 márciusában) kitöltők között diagnosztizált koronavírus-fertőzött nem volt. Akik a “Talán” ill. “Nem tudom” választ adták, az átlagos influenzához képest “Nem tudom” ill. “Súlyosabb”, de nem “Sokkal súlyosabb” tünetekről számoltak be. Igazolt koronavírusos betegektől származó visszajelzés üzenetként érkezett az Egyesült Államokból, mely szerint a súlyos egyéb tünetek ellenére súlyos légúti tüneteket nem tapasztaltak. A készülékeket csak a diagnózist követően kezdték használni.

A részletes kérdőíves eredmények itt érhetők el: LibAirator_leguti_fertozesek_kerdoiv_2020_marc_eredmenyek.pdf

 

HIPOTÉZISEK

A NaCl belélegzése biztosíthat olyan kombinált hatást, amely által a SARS-CoV-2 által okozott légúti megbetegedés megelőzhető, illetve súlyossága lényegesen csökkenthető.

 • Antivirális hatást fejt ki, csökkentve a megfertőződés esélyét és szétterjedését (ld. 1. és 2.)

 • ACE2 expresszió csökkentő hatást fejt ki, csökkentve a megfertőződés esélyét és szétterjedését. (ld. 2. és 3.)

 • A fenti két hatás eredményeként segít megelőzni a szurfaktánstermelés csökkenését (ld. 5.)

 • A mukociliáris tisztulás javítása által lassítja a fertőzés légutakon belüli terjedésének sebességét, így időt hagy a szervezetnek a védekezés felépítésére (ld. 5.)

 • Segíti az alveoláris régióból nehezen kiszabadítható hialuron sav alapú hidrogél eltávolítását, ami kritikus jelentőségű lehet. (ld. 5.)

 • Az alveoláris régióban segítőleg hat a szurfaktáns-hiány megelőzésében a meglévő szurfaktáns réteg "befoltozásával". (ld. 5.)

Kapcsolódó hipotézis, hogy a COVID-19 egyéb szerveket, különösen a vesét érintő veszélyei nagyban csökkenthetők azáltal, ha a koronavírus-járvány idejére - az egyéni kockázatok mérlegelése és megfelelő kontroll mellett - az ajánlott szérum Na+-szint 142-145(147) mmol/L-ben kerül meghatározásra, és ezt széles körben, közérthetően kommunikálják. (ld. 4.)

 

VÁRT EREDMÉNYEK

A kutatási eredmények és a légúti fertőzésekkel kapcsolatos kérdőíves felmérésünk alapján az inhalációs NaCl-bevitel profilaktikus alkalmazása esetén a vélelmezett hatás a SARS-CoV2 esetében 50 százalékkal ritkább és szignifikánsan enyhébb lefolyású légúti megbetegedés. A csak a diagnózist követően, de minél korábban megkezdett kezelés esetén a vélelmezett hatás szignifikánsan enyhébb lefolyású légúti megbetegedés, a szurfaktánstermelés 50 százalékkal kisebb mértékű csökkenése, a hidrogél hatékony eltávolítása és mindezek által a gépi lélegeztetés elkerülése.

A táplálkozás útján megemelt sóbeviteltől várt hatás szignifikánsan enyhébb lefolyás az egyéb érintett szervekben, különösen a vesében.

 

JAVASOLT VIZSGÁLATI PROTOKOLLOK

Az inhalált (száraz) NaCl hatását olyan feltételek között szükséges tesztelni, amely hatásosságának egyértelmű megítélését lehetővé teszi. Fontos megismételni, hogy a LibAirator készülék maximum karnyújtásnyi távolságról alkalmazandó, csak száraz sórészecskéket bocsát ki, kevesebb levegőt mozgat, mint az emberi légzés, így nem jelent reális kockázatot a fertőzés intézményen belüli továbbterjedése tekintetében, az eszköz belső kontaminációja pedig egy HEPA előszűrő hátlapra történő felhelyezésével megelőzhető. Vizsgáljuk, hogy milyen sterilizációs eljárásnak lehet alávetni a készüléket. A gamma-sugárzásos, az UV-, és az ózonos sterilizálás problémamentesnek tűnik; az is lehetséges megoldás, hogy a kipattintható előlap eltávolítása után a készülék belsejét 96%-os alkohollal befújják. Az alternatívaként javasolt egyszerű eszköz eldobható, illetve tetszőleges sterilizációs eljárással fertőtleníthető.

Ha a feltételezett hatás igazolást nyer, az eljárás terápiás céllal klinikai és nem klinikai környezetben egyaránt alkalmazható, prevenciós céllal pedig különösen olyan helyeken, ahol a légúti fertőzés veszélye állandó, például kórházakban és idősotthonokban. 

A kórlefolyás enyhítésének tesztelésére alkalmas vizsgálat során COVID-19-cel frissen diagnosztizált betegeknél lenne célszerű a készüléket/eszközt az otthoni / kórházi terápia részeként alkalmazni, tapasztalataikat és kórlefolyásukat a készüléket/eszközt nem használókéval összevetni. A vizsgálati protokoll a már említett ELVIS COVID-19 vizsgálat adaptált változata (Hypertonic Saline Nasal Irrigation and Gargling in Suspected or Confirmed COVID-19 (ELVIS COVID-19), amely jelentős részben a validált Wisconsin Upper Respiratory Symptom Survey-24 (WURSS-24) kérdőíven és betegnaplón, továbbá egy egyszerű “Mennyire rosszul érzi ma magát?”  kérdésen, valamint tények rögzítésén (pl. OTC használat, hospitalizáció szükségessége, stb.) alapul.

A fertőzési kockázat csökkenésére utaló indikátorként a légúti ACE2-szint változása légutakból vett minták alapján egészséges egyéneken is vizsgálható, amennyiben elfogadjuk, hogy az ACE2-szint csökkenése szorosan korrelál (negatívan) a megbetegedés kockázatával. A kivitelezéshez endobronchiális biopsziára van szükség (Wark et al, medRxiv, 2020), de a hatás első becslésére orrnyálkahártyából vett minta is elegendő lehet. Kis minta (10 fő) is elegendő, kontrollcsoport nem szükséges. Beválasztási kritérium: semmilyen inhalált NaCl használat, szérum NaCl 141 alatt, vírusmentesség. Kizárási kritérium: Inhalációs vagy szisztémás kortikoszteroid használat. Protokoll: megelőző 2 mintavétel, majd naponkénti mintavétel, 5 egymást követő napon. Készülékhasználat: normál használat + napi 3x15 perc lökésterápiás alkalmazás; esetleg 5 fő 3x15perc, 5 fő 3x30 perc. Orr alatti eszköz használata: napi 3x30 perc.

 

*Rövid logikai levezetés:

 

 • a váladékürítést javító hatás nyilvánvaló (ld. kérdőív, hatásos cisztás fibrózisosoknál, stb.)

 • tudjuk, hogy a belélegzett NaCl mennyisége óránként mikrogrammos nagyságrendű (a készülék elnyeletéssel és Na+-kimutatással mért kibocsátása kb. 10 mikrogramm / óra)

 • kérdés, hogyan lehet elegendő néhány mikrogramm egy teniszpályányi felületen ⟹ leginkább valami nagyon vékony réteghez kapcsolódhat

 • tudjuk, hogy a szurfaktánsok természetüknél fogva csak molekuláris vastagságú rétegben vannak jelen, és javítják a váladékürítést

 • milyen mennyiségű NaCl elegendő a légutak egy teniszpályányi felületének tömény (36%-os) sós oldattal (mint szélsőérték) egy nanométeres vastagságban való lefedéséhez? - mindössze 2 mikrogramm

 • befolyásolhatja a felületaktív anyagok / szurfaktánsok  viselkedését a NaCl? - igen

 • van precízebb magyarázat? Igen: Egy Na+-ion átlagosan 3 lipid karbonil oxigénjéhez kötődik erős kötéssel, nagyobb összefüggő lipidcsoportokat létrehozva (Effect of Sodium Chloride on a Lipid Bilayer). A légúti szurfaktáns az ¼-től a 4/1-ig terjedő arányú lipid-fehérje komplexek közül a 4/1-et képviseli a lipidek javára, így különösen tudja befolyásolni a tulajdonságait (felületi feszültség csökkentés) a NaCl.

 • következtetés: valószínűleg ez az inhalált NaCl váladékürítést segítő hatásának mechanizmusa