Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyakori kérdések

Kell-e a LibAirator® készüléket utántölteni? Mennyi a készülék várható élettartama?

Nem kell, a készülékbe a gyártáskor betöltött só elegendő a készülék teljes várható élettartamára (non-stop működés esetén 30000 óra, több mint 3 év). A várható élettartam nem azt jelenti, hogy a készülék 3 év múlva cserélendő, vagy hogy a só 3 év múlva kifogy belőle, csak annyit, hogy a benne lévő ventilátor "tervezett" élettartama ennyi. Jónéhány tesztkészülék 5 év elteltével is problémamentesen működik, érezhető teljesítménycsökkenés nélkül. Az óránkénti fogyás 10-20 milliomod gramm, így 3 év alatt is kevesebb mint 1 gramm fogy a gyárilag beletöltött 5-ből. Ha kíváncsi rá, hogy ez miért elegendő, olvasson tovább.

Hogyan lehetséges az, hogy miközben a sóbetétes készülékekből 4-5 havonta kifogy a só, és ezért cserélni kell a betétet, a LibAiratorból szinte soha nem fogy ki a só, és nem is kell benne semmit sem cserélni vagy utántölteni?

Tévhit, hogy a sóbetétes készülékben azért kell betétet cserélni, mert kifogy a só. Csak a sóbetétben lévő nagy sószemekhez tapadó és azokról lefújt “hasznos sórészecskék” fogynak el, amelyek tömege a sóbetét össztömegéhez képest elhanyagolhatóan kicsi. A LibAiratorból azért nem fogynak el a “hasznos sórészecskék”, mert azokat a készülék nagyobb sószemcsék ciklikus összedörzsölésével folyamatosan állítja elő. Mivel a tömegben mért sófogyás mindössze évente kb. 1 százalék, a készülék “hasznos sórészecske kibocsátása” is csak kb. ennyivel csökken évente. A sóbetétes készülékek sóbetétjét azért is kellhet cserélni, mert magas páratartalom hatására “összeolvadhat” benne a só, és szélsőséges esetben akár sós lé is keletkezhet. A bekapcsolt LibAiratorban lévő sót a sódob alatti fűtőelem megvédi a nedvesedéstől.

Milyen só van a készülékben? Miért nincs benne például parajdi só vagy himalája só?

99,6%-os tisztaságú "gyári" NaCl van benne. A tiszta NaCl biztonságossága jól dokumentált, míg a természetes formában elérhető sók összetétele esetleges, ezért potenciális kockázatot jelent, ami egy orvostechnikai eszköz esetében nem megengedhető.

Mekkora szobára elegendő a LibAirator® teljesítménye?

Alapvetően a használati útmutatónak megfelelően, közelről célszerű használni, különösen akkor, ha pl. állandóan nyitva van(nak) a szoba ajtó(i). Ezzel együtt, akár egy 20 négyzetméteres szoba levegőjét is képes érzékelhető szinten sórészecskékkel megtölteni, ha a szoba jellemzően zárt, nem huzatos, belmagassága átlagos, és a LibAirator® non-stop be van kapcsolva.

A légutaim gyakran kiszáradnak. Szükségem lesz párásítóra is?

Valószínűleg nem lesz szüksége párásítóra. A só - hasonlóan ahhoz, mint amikor a szeletelt uborkát besózzuk - a légutak nyálkahártyájából vizet von el, ezáltal annak duzzanatát csökkenti, a felszínét pedig nedvesíti. A használók általában arról számolnak be, hogy a készülék használatától megszűnt a légutak kiszáradása.

A Libairator® hagy foltot a bútorokon, hasonlóan a (hideg)párásítókhoz?

Nem, a Libairator nagyon sokáig lebegő piciny száraz sórészecskéket állít elő és fúj a levegőbe, így - különösen a "normál" háziporhoz képest - észrevehetetlen.

Miért célszerű a LibAirator® készüléket mindig bekapcsolva tartani? Mindig el kell csomagolni, ha ki van kapcsolva?

A készülék forgódobjában sószemcsék vannak, amelyek a készülék kikapcsolt állapotában a levegő nedvességének hatására összetapadhatnak. Ha a készülék be van kapcsolva, a belső fűtés megakadályozza a benne lévő só benedvesedését, kikapcsolt állapotban azonban - hacsak nem teljesen biztos valaki abban, hogy folyamatosan száraz levegőjű a hely ahol tartja - célszerű páramentesen elcsomagolni a használati útmutatóban leírtak szerint. Néhány óra üzemszünet azonban szinte biztosan nem okoz problémát, így elcsomagolni sem kell. Valójában kb. 75% százalékos relatív páratartalomig nem történhet baj, mert csak efelett kezdenek a sószemcsék "izzadni" és összetapadni az általuk megkötött légnedvesség hatására, azonban az emberek általában nem tartanak otthon páratartalom-regisztráló készüléket, így csak az érzékeikre tudnak hagyatkozni, ami megbízhatatlan. Egy nedves fal, esős idő, vízpart közelsége könnyen 100 százalékos relatív páratartalmat teremt. 

Továbbá, ha azt szeretnénk, hogy ne csak a készülék közelében legyen sós a levegő, ahhoz idő kell, ezért célszerű a készüléket folyamatosan működtetni akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Ha azért kapcsolná ki napközben, hogy kevesebb legyen az áramfogyasztása, gondoljon arra, hogy egy átlagos hűtőgép 20-szor annyi áramot fogyaszt mint a LibAirator®.

Hogyan működik a LibAirator® készülék?

Gyártáskor száraz sószemcsék kerülnek egy forgódobba, amelynek palástja mikroszűrő tulajdonságú. A forgódob egy vízszintes forgástengelyű ventilátor közepén helyezkedik el. A ventilátort, közepén a forgódobbal, percenként 10-szer felpörgeti a vezérlőelektronika. A felpörgés első pillanataiban a forgódobban elhelyezett sószemek átforgatódva egymáshoz dörzsölődnek, és ezáltal elsősorban rendkívül finom, nanométeres nagyságú sórészecskék keletkeznek, amelyek a dobból annak mikroszűrő tulajdonságú palástján keresztül távoznak, és amelyeket a felpörgési ciklus későbbi részében nagyobb sebességgel forgó ventilátor juttat ki a környezetbe. Ez a működési ciklus adja a készülék nyugodt szuszogásra emlékeztető hangját. A sószemek szárazon tartásáról a dob alatt elhelyezett fűtőelem gondoskodik. A megoldást bejegyzett szabadalom védi.

Mi a jelentősége annak, hogy ennyire finom a kibocsátott részecskék mérete?

Légutaink a "(só)porok" tekintetében hasonlóan működnek mint a konyhai elszívó zsírszűrője, amely flikk-flakkra kényszeríti a rajta átáramló levegőt: belélegzéskor a nagyobb részecskék nem tudják "bevenni a légutak kanyarjait", így a "kanyarok" külső ívén kicsapódnak. Ezáltal, ha nagyok a részecskék, túl sok só rakódik le az "elágazásoknál", illetve "kanyarokban", így ott már szinte marja a légutakat a só, miközben máshová alig jut el. Ugyanakkor, leegyszerűsítve, minél kisebbek a részecskék és minél "légiesebbek", annál könnyebben jutnak el a légutak legtávolabbi pontjaira, és annál egyenletesebben tudják beborítani a légutak felszínét. Mivel a részecskék tömege és átmérője között köbös az összefüggés, ha a részecskeméret 10-szer kisebb, akkor 10x10x10=1000-szer egyenletesebben és kíméletesebben juttathatunk részecskéket a légutakba ugyanazon sótömeg esetén. Százszor kisebb átmérőjű részecskékkel 1 milliószor finomabban boríthatjuk be ugyanakkora sótömeggel a légutakat, 1000-szeres átmérőbeli különbség esetén pedig 1 milliárdszoros ez az arány! A LibAirator® által kibocsátott részecskékből ezért nagyon kis tömeg is elegendő ahhoz, hogy beborítsák a légutak egészét. 


Rendezés:
Nézet: