Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyakori kérdések

Kell-e a LibAirator® készüléket utántölteni? Mennyi a készülék várható élettartama?

Nem kell, a készülékbe a gyártáskor betöltött só elegendő a készülék teljes várható élettartamára (non-stop működés esetén 30000 óra, körülbelül 3 év). Az óránkénti fogyás 10-20 milliomod gramm, így 3 év alatt is kevesebb mint 1 gramm fogy a gyárilag beletöltött 5-ből. Ha kíváncsi rá, hogy ez miért elegendő, olvasson tovább.

Milyen só van a készülékben? Miért nincs benne például parajdi só vagy himalája só?

99,6%-os tisztaságú "gyári" NaCl van benne. A tiszta NaCl biztonságossága jól dokumentált, míg a természetes formában elérhető sók összetétele esetleges, ezért potenciális kockázatot jelent, ami egy orvostechnikai eszköz esetében nem megengedhető.

Mekkora szobára elegendő a LibAirator® teljesítménye?

Alapvetően a használati útmutatónak megfelelően, közelről célszerű használni, különösen akkor, ha pl. állandóan nyitva van(nak) a szoba ajtó(i). Ezzel együtt, akár egy 20 négyzetméteres szoba levegőjét is képes érzékelhető szinten sórészecskékkel megtölteni, ha a szoba jellemzően zárt, nem huzatos, belmagassága átlagos, és a LibAirator® non-stop be van kapcsolva.

A légutaim gyakran kiszáradnak. Szükségem lesz párásítóra is?

Valószínűleg nem lesz szüksége párásítóra. A só - hasonlóan ahhoz, mint amikor a szeletelt uborkát besózzuk - a légutak nyálkahártyájából vizet von el, ezáltal annak duzzanatát csökkenti, a felszínét pedig nedvesíti. A használók általában arról számolnak be, hogy a készülék használatától megszűnt a légutak kiszáradása.

A Libairator® hagy foltot a bútorokon, hasonlóan a (hideg)párásítókhoz?

Nem, a Libairator nagyon sokáig lebegő piciny száraz sórészecskéket állít elő és fúj a levegőbe, így - különösen a "normál" háziporhoz képest - észrevehetetlen.

Miért célszerű a LibAirator® készüléket mindig bekapcsolva tartani? Mindig el kell csomagolni, ha ki van kapcsolva?

A készülék forgódobjában sószemcsék vannak, amelyek a készülék kikapcsolt állapotában a levegő nedvességének hatására összetapadhatnak. Ha a készülék be van kapcsolva, a belső fűtés megakadályozza a benne lévő só benedvesedését, kikapcsolt állapotban azonban - hacsak nem teljesen biztos valaki abban, hogy folyamatosan száraz levegőjű a hely ahol tartja - célszerű páramentesen elcsomagolni a használati útmutatóban leírtak szerint. Néhány óra üzemszünet azonban szinte biztosan nem okoz problémát, így elcsomagolni sem kell. Valójában kb. 75% százalékos relatív páratartalomig nem történhet baj, mert csak efelett kezdenek a sószemcsék "izzadni" és összetapadni az általuk megkötött légnedvesség hatására, azonban az emberek általában nem tartanak otthon páratartalom-regisztráló készüléket, így csak az érzékeikre tudnak hagyatkozni, ami megbízhatatlan. Egy nedves fal, esős idő, egy vízpart közelsége könnyen 100 százalékos relatív páratartalmat teremt. 

Továbbá, ha azt szeretnénk, hogy ne csak a készülék közelében legyen sós a levegő, ahhoz idő kell, ezért célszerű a készüléket folyamatosan működtetni akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Ha azért kapcsolná ki napközben, hogy kevesebb legyen az áramfogyasztása, gondoljon arra, hogy egy átlagos hűtőgép 20-szor annyi áramot fogyaszt mint a LibAirator®.

Hogyan működik a LibAirator® készülék?

Gyártáskor száraz sószemcsék kerülnek egy forgódobba, amelynek palástja mikroszűrő tulajdonságú. A forgódob egy vízszintes forgástengelyű ventilátor közepén helyezkedik el. A ventilátort, közepén a forgódobbal, percenként 10-szer felpörgeti a vezérlőelektronika. A felpörgés első pillanataiban a forgódobban elhelyezett sószemek átforgatódva egymáshoz dörzsölődnek, és ezáltal elsősorban rendkívül finom, nanométeres nagyságú sórészecskék keletkeznek, amelyek a dobból annak mikroszűrő tulajdonságú palástján keresztül távoznak, és amelyeket a felpörgési ciklus későbbi részében nagyobb sebességgel forgó ventilátor juttat ki a környezetbe. Ez a működési ciklus adja a készülék nyugodt szuszogásra emlékeztető hangját. A sószemek szárazon tartásáról a dob alatt elhelyezett fűtőelem gondoskodik. A megoldást bejegyzett szabadalom védi.

Mi a jelentősége annak, hogy ennyire finom a kibocsátott részecskék mérete?

Légutaink a "(só)porok" tekintetében hasonlóan működnek mint a konyhai elszívó zsírszűrője, amely flikk-flakkra kényszeríti a rajta átáramló levegőt: belélegzéskor a nagyobb részecskék nem tudják "bevenni a légutak kanyarjait", így a "kanyarok" külső ívén kicsapódnak. Ezáltal, ha nagyok a részecskék, túl sok só rakódik le az "elágazásoknál", illetve "kanyarokban", így ott már szinte marja a légutakat a só, miközben máshová alig jut el. Ugyanakkor, leegyszerűsítve, minél kisebbek a részecskék és minél "légiesebbek", annál könnyebben jutnak el a légutak legtávolabbi pontjaira, és annál egyenletesebben tudják beborítani a légutak felszínét. Mivel a részecskék tömege és átmérője között köbös az összefüggés, ha a részecskeméret 10-szer kisebb, akkor 10x10x10=1000-szer egyenletesebben és kíméletesebben juttathatunk részecskéket a légutakba ugyanazon sótömeg esetén. Százszor kisebb átmérőjű részecskékkel 1 milliószor finomabban boríthatjuk be ugyanakkora sótömeggel a légutakat, 1000-szeres átmérőbeli különbség esetén pedig 1 milliárdszoros ez az arány! A LibAirator® által kibocsátott részecskékből ezért nagyon kis tömeg is elegendő ahhoz, hogy beborítsák a légutak egészét. 


Rendezés:
Nézet: