Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

LibAirator használati tanácsok COVID-19 járvány idején

Elegendő tapasztalat híján nem tudhatjuk, eredményes-e és mennyire a LibAirator használata a koronavírus-fertőzés következtében létrejövő súlyos légúti állapot elkerülésére, de a más légúti megbetegedésekkel kapcsolatos eddigi visszajelzések  bizakodásra adnak okot.

A kockázatnak leginkább kitett csoportok közös jellemzője a légutak legyengült mukociliáris tisztulása. Ha a koronavírus-fertőzés a felső légutakból az alsó légutakba jut, a legrosszabb esetben tönkreteszi a mukociliáris tisztulásért felelős csillós hám csillóit, de a versenyfutásban talán el lehet érni, hogy ennek az állapotnak a lehetősége minél távolabb kerüljön.  Úgy gondoljuk, sokat számíthat a LibAirator által nyújtott segítség. A LibAirator használatával jellemzően sokat javul a légutak öntisztulása, sokkal ritkább lesz a száraz köhögés, a köhögés produktívvá (váladékossá) válik, a légúti allergia pedig jelentősen csökken. Hasonlatképpen: könnyebb rendszeresen elsöpörni a faleveleket az ajtónk elől, mint egy már komposztálódó halommal megküzdeni.

A másik tényező a só antivirális hatása, ami az ELVIS (Edinburgh & Lothians Viral Intervention Study) jóvoltából már tudományosan is valamennyire igazolt: https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3.pdf, és elméletileg is megalapozott: https://www.nature.com/articles/s41598-018-31936-y.pdf. E klinikai vizsgálatban csak sós gargarizálást és sós orröblítést alkalmaztak, de így is szignifikáns csökkenést tapasztaltak az influenzás megbetegedések terén. A LibAirator által létrehozott száraz “sóköd” a légutak és a melléküregek egészét eléri, így feltételezhető, hogy az ELVIS-vizsgálatban tapasztaltaknál is jobb eredményeket lehet vele elérni. Saját, fertőzéses légúti megbetegedésekre vonatkozó kérdőíves felmérésünk (lásd később) alátamasztja a feltételezést. Objektívnek tekinthető további alátámasztó adat, hogy a használói visszajelzések szerint óvodások körében jellemzően felére-harmadára csökken a légúti megbetegedéssel otthon töltött napok száma.

Az inhalált nanorészecskés NaCl harmadik lehetséges hatása a SARS-CoV-2  támadási felületének tekintett ACE2-receptor blokkolása, a NaCl ACE2-receptor blokkoló tulajdonsága  révén: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/bi035268s (ez nem szabadon hozzáférhető, a releváns információ megtalálható ebben a cikkben is: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.HYP.0000215588.38536.30), valamint https://academic.oup.com/ndt/article/27/5/1793/1842521.

Javaslatunk a használatot illetően:

Használja annyira intenzíven, hogy egyértelműen sós ízű legyen a felköhögött váladék. Ekkor maximálisan érvényesül a váladékürítést segítő hatás, és feltehetően egyes kórokozók sem szeretik ezt a környezetet. Minél közelebb helyezi a készüléket az arcához, annál jobban hat. Ha közvetlenül az orra elé (1-5 cm-re) tartja a már “bejáratott” készüléket 15 percig és közben mélyeket lélegez, az több órányi normál használattal ér fel. A hatás képlete körülbelül: hatás=idő/távolság2. A LibAirator napi rendszerességű használatra lett tervezve, használja rendszeresen.  A tapasztalatok szerint csak olyan szintig érdemes fokozni az intenzitást, amikor már a LibAirator használata is enyhe nátha jellegű tüneteket okoz. Az ennél nagyobb intenzitás már irritációt és orrnyálkahártya-duzzanatot okozhat további pozitív hozadék nélkül, ezért ezt kerülje el. 

A LibAirator használói körében végzett, elsősorban vírusos eredetű légúti fertőzésekre vonatkozó 2020 márciusi kérdőíves felmérésünk eredményét ITT olvashatja.

 

 

Kapcsolódó cikkek (angol nyelven): 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4116422/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4867354/

https://erj.ersjournals.com/content/18/6/965

https://www.karger.com/Article/Fulltext/348398

https://www.scientificamerican.com/article/smoking-or-vaping-may-increase-the-risk-of-a-severe-coronavirus-infection1/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-08/coronavirus-nears-fatal-tipping-point-when-lungs-are-inflamed